Kuchnia polska uformowała się na powierzchni wieków pod wpływem przeróżnych narodowości. W rezultacie powstała mieszanka, jaka zachwyca smakiem, aromatem, jest grzejąca oraz sycąca. Jakie dania kuchni lokalnej wyróżniają nas na tle innych krain?
Co wpłynęło na formę kuchni polskiej?
Polska przez wieki stanowiła prawdziwą mieszankę kulturową. Obecne były w niej w związku z tym różne ceremoniały, składniki oraz smaki. Krajowa kuchnia zawiera w związku z tym elementy tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet teutońskiej. Co ważne, niemal każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego spożyjemy w ówczesnej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam wtenczas, kiedy pojawimy się na Śląsku. Wskazać można także te dania, jakie tuzinkowe są dla całej kuchni polskiej.
Bez czego Polacy nie wyobrażają sobie własnej diety?
Podstawę stanowi bezsprzecznie chleb. Wielu z nas nie umie z niego zrezygnować. W krajowej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, zakwaszana kapusta i ogórki, ziemniaki, kasze, różne gatunki mięs.
Jakie są standardowe polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych nacji jest w szczególe to, iż najważniejszym i najbardziej napełniającym pokarmem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie musi składać się z dwóch dań: zupy i drugiego dania. Dania, które zjeść można w Polsce to ewidentnie:
• pierogi z przeróżnymi nadzieniami;
• bigos;
• gołąbki;
• kotlet schabowy;
• fasola po bretońsku.
Ubóstwiamy pyzy, kopytka oraz knedle, których bazą są oczywiście ziemniaki. Z zapałem przyrządzamy z nich także placki ziemniaczane.
Kuchnia krajowa ma w rzeczy samej dużo do zaproponowania. Cenią ją nie tylko Polacy. Także przybywający do nas turyści uwydatniają, iż jest smaczna i sycąca.