Dobra restauracja z włoskim jedzeniem
Chcesz dobrze zjeść? Wśród szerokich możliwości, które daje europejska sztuka kulinarna warto zwrócić uwagę na włoską kuchnię. Dlaczego? Przede wszystkim z tego powodu, że kuchnia włoska to mnogość smaków, połączeń oraz spora dawka składników odżywczych.
Typowe włoskie przyprawy
Polakom restauracja włoska, łączy się prawie zawsze z pizzą i makaronem i ewentualnie z winem. Tymczasem włoskie gotowanie to też takie smakołyki jak dojrzałe sery czy oliwki.
Klasyczne włoskie dania
Pasty są podstawą włoskiej kuchni. Włosi przygotowują pasty w kilkudziesięciu rodzajach. Praktycznie trudno wymyśleć produkty których nie da się dodać do makaronu. włoskie jedzenie Kraków Ryby, różne rodzaje mięs, np. wołowe czy drobiowe oraz rożnorodne warzywa, sprawiają, że makarony można jeść codziennie.
Następną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech tylko ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoskie danie. Prawdziwa włoska pizza powinna mieć niezbyt grube ciasto oraz mała ilość składników. Najpopularniejsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Prawdziwie włoska pizza to uciecha dla podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być „fit”.
Włoskie dania to znacznie więcej niż tylko pizza i pasta. To też risotto, tortellini, piada oraz liczne desery – np. tiramisu czy zabaglione. Będąc w restauracji włoskiej nie warto zapominać o winie czy o wspaniałych serach- gorgonzoli, mozarelli lub pecorino.
Zobacz film