Włosi zdają sobie sprawę z tego, w jaki sposób jeść. Być może wobec tego, że wykorzystane przez nich kompozycje są świeże, aromatyczne oraz właściwe dla każdego. Stereotypowa kuchnia włoska podąża śródziemnomorskim wzorem pożywienia – skupia się na prostych, oczywistych, składnikach, co czyni ją jedną z najzdrowszych kuchni na świecie. Badania podkreślają, że korzyści płynące ze wzoru diety śródziemnomorskiej mogą obejmować reformę utraty wagi, poprawniejszą kontrolę poziomu cukru we krwi oraz obniżenie ryzyka depresji. Włoskie pożywienie jest również apetyczne oraz świadczy wypełnianie spiżarni potrawami, jakie nie wyłącznie smakują niesamowicie, niemniej jednak też są całe napakowane atrybutami pobudzającymi zdrowie.
włoskie jedzenie w Krakowie
Zerknij na parę poniższych elementów, jakie stanowią esencję kuchni włoskiej, napełnij kieliszek wina i gotuj!
Oliwa z oliwek
Jest to praktycznie wymagane uporządkowanie każdej włoskiej potrawy. Każde 2 łyżeczki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, jakie spożywa się podczas przeprowadzania diety w stylu śródziemnomorskim, niebezpieczeństwo wystąpienia choroby sercowo-naczyniowej zmniejsza się o 10 procent. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest sowita w mononienasycone kwasy tłuszczowe, jak także witaminę E i inne zdrowe związki, które pomniejszają stan zapalny.
Krakow Restaurant
Pomidory z puszki
Świeże pomidory są wspaniałe, jakkolwiek te z puszki mogą uczynić, że posiłek będzie przygotowany migiem – co jest niezwykle ważne. Pomidory pomagają chronić nas przed niektórymi nowotworami, chorobami serca oraz osteoporozą i mogą funkcjonować jako silne przeciwzapalne związki.
Czosnek
Czosnek ma na własnym koncie długą przeszłość zużycia z racji posiadanych atrybutów leczniczych. Po pierwsze, mieści związek o nazwie allicyna, jaki przysparza się do odprężenia naczyń krwionośnych (to właśnie dzięki czemu krew może przepływać swobodnie), wywołuje powstawanie naczyń krwionośnych oraz hamuje kurczeniu się płytek krwi. Związki czosnku mieszczą ze sobą jeszcze więcej korzyści: są w stanie zastopować wzrost komórek nowotworowych w celu ochrony przed rakiem i zniżyć poziom glukozy we krwi w celu słabnięcia ryzyka cukrzycy.